Koncom apríla tohto roku sme vás informovali o tom, že FSk Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec finišuje s prípravami k nahrávaniu ich tretieho CD – Ruža karafija. Niekoľkomesačná práca má v súčasnosti konečne svoje výsledky. CD Ruža karafija už o niekoľko dní, či týždňov bude k dispozícii aj pre širokú verejnosť. A ako zhrnuli a zhodnotili CD nosič vedúci FSk a dramatugička a zároveň hudobná režisérka?

JURAJ MATIAŠ

„… S každiho rožka troška…

bolo mojim snom pri výbere piesní na naše tretie CD, ktoré nesie názov Ruža karafija. Bohatý piesňový materiál z obcí Plachtince a Príbelce neustále ponúka texty a melódie, ktoré sú uložené v truhliciach našich predkov a mnohé z nich si pamätá už len tá najstaršia generácia. A tak sme siahli do truhlice jarných piesní, ľúbostných, mládeneckých, ďiovockích, ale aj tanečných, gajdošských, trošku aj svadobných, vysťahovaleckých piesní a aj balád.

Veľká vďaka patrí najmä spevákom a muzikantom, ktorí investovali najviac energie a svojho voľného času počas nácvikov a na samotnom nahrávaní. Za réžiu a odbornú pomoc ďakujeme Betke Lukáčovej a za technické spracovanie Peťovi Gazarekovi. Vďaka patrí aj obecným úradom v Príbelciach, Dolných, Stredných a Horných Plachtinciach. Zásluhu na vydaní nášho CD majú aj Hontiansko-ipeľské osvetové stredisko vo Veľkom Krtíši a Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici.

ALŽBETA LUKÁČOVÁ

„Folklórna skupina Bažalička z Plachtiniec a Príbeliec už niekoľko desaťročí združuje ľudí, ktorí sú nositeľmi hudobných a tanečných tradícií hontianskeho regiónu. Systematicky nadväzuje na kultúru a spôsob života, ktoré od nepamäti vytvárali ich predkovia. Z tohto pohľadu je význam Bažaličky pre región kľúčový. Navyše, jej členovia a členky aj prostredníctvom hlbokého prieniku do vlastnej tradičnej kultúry disponujú niečím, čo v 21. storočí mnohí márne hľadajú – pevnou väzbou na krajinu, kotvou, ktorá je zárukou stability a životnej istoty. Bažalička dlhodobo uchováva kultúrne dedičstvo prostredia, v ktorom pôsobí a jej členovia a členky sú v tomto zmysle priami pokračovatelia bohatej miestnej ľudovej tradície. Sú svedectvom o sile ľudovej kultúry a o tom, že dokáže stále oslovovať – i napriek tomu, že pred jej rapídnym ústupom varovali zberatelia ľudových piesní už na začiatku 20. storočia. Karol Plicka v roku 1927 napísal: „Jsme současníky náhlého a úplného zániku starých tradic, jenž po staletí kvetli a zůstavaly nedotčeny až donedávna. A v této historické chvíli je nutno popsát je dříve, než zapadnou beze stopy.“ Od tohto znepokojivého konštatovania uplynulo takmer 100 rokov a Bažaličkári potvrdzujú, že Plicka sa predsa len mýlil. Dôkazom je aj CD Ruža karafija, ktoré vám predkladáme.

Nahrávania sa zúčastnila folklórna skupina, ktorú tvorí viacero generácií obyvateľov a obyvateliek Plachtiniec a Príbeliec. Hudobný sprievod im robila mladučká kapela z ďalšej hontianskej obce so silným folklórnym fundamentom, z Hrušova. Muzika bratov Drozdíkovcov spolu s ich spoluhráčmi odkazuje na povojnovú hudobnú tradíciu Hrušova, teda na obdobie, keď sa v hudobných zostavách pevne etabloval saxofón. Repertoár CD-čka vybral a s Bažaličkou pripravil znalec miestnych tradícii a jej dlhoročný vedúci Juraj Matiaš. Spoločným zámerom bolo ponúknuť široký diapazón piesní, a to z hľadiska žánru, spevných príležitostí i zvukovosti. Cieľom nahrávania nebolo len pripraviť nosič na príjemné počúvanie, ale poskytnúť obraz o pestrosti hontianskej speváckej a hudobnej tradície. Preto na CD-čku nachádzame piesne starobylé i novšie. V podaní dievčat bez hudobného sprievodu sme zaznamenali obradové piesne jarného zvykoslovia a sugestívne podanie dostala i starodávna balada – legenda o Jánošíkovi. Na dávnu minulosť odkazujú fašiangové piesne v sprievode gájd, ktoré pripomínajú časy, keď gajdy tvorili základnú súčasť inštrumentára na Honte. Netradičnú zvukovosť prináša i ďalší starobylý, dnes už medzi Slovákmi takmer zabudnutý, nástroj – citara. Naopak, do doby, ktorú starší ešte pamätajú, nás vracia heligónka, ktorá hrávala vo chvíľach oddychu či cestou za dievkami. Na CD nájdeme i tanečné piesne v sprievode kapely v takej podobe, v akej ich napríklad na miestnych svadbách môžeme nájsť ešte aj dnes.

Nahrávky okrem všetkého menovaného obsahujú to najdôležitejšie: spev a hru zanietených a tvorivých ľudí, ich kumšt a veľký citový vklad. Veríme, že ak vo Vás CD-čko nájde vnímavého poslucháča alebo poslucháčku, budete vďaka Bažaličke bohatší o pekný hudobný zážitok.“

Vydanie CD nosiča z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Predaj CD bude možný od 9.11.2024.